fredag 16 april 2010

Frågor om Flash

Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?

Frames anger start och slutpunkten för en flashfil medan keyframes visar tidpunkten för rörelse. Det är i nyckelbildrutorna som vi sätter in innehållet, exempelvis text, bild eller animation.

Vad gör kodsnutten "stop();"?

Koden används för att få en film/animation/bildspel att stanna till eller få ett slut och så att en annan kan börja. Koden placeras i actions.

Vad är ett instansnamn och vad används instansman till?

Instansnamn används för att döpa det som man vill länka till i en flashproduktion, exempelvis knappar eller flashfilmer. Man använder dem för att sedan smidigt kunna länka till olika sidor i flashfilen genom att länka ihop dem i actions.

Vad är skillnaden på .fla och .swf?

Skillnaden är att .fla är själva flashfilen som öppnas i Flashprogrammet. Där kan man redigera .fla filen. Swf filen är däremot flashfilmen som skapas när man trycker på ”Test movie” i den befintliga flashfilen. Swf filer är det uppspelningsbara format flash skapar vid publicering.

När använder man shape tween?

Man använder shape tween när man exempelvis vill att en viss form ska övergå till en annan inom ett visst tidsutrymme. Shape tween är helt enkelt rörelseinterpoleringen som kopplar samman två former och gör dem till en helhet genom att de övergår i varandra.

När använder man motion tween?

Motion tween används när man vill skapa en rörelseinterpolering så att ett objekt förflyttar sig från en plats till en annan.

Vad använder man mask-lager till?

Masklagret används för att enbart det som masklagret ”täcker” ska synas i flashfilen. Masklagret hjälper så att objekt som har hamnat utanför scenen inte syns för åskådarna som ser flashfilmen. Vi använde det när vi ville begränsa animationerna till ett visst utrymme på scenen.

I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?

Target_mc styrde positionen våra animationer fick på scenen. Det fungerade som en plats där vi laddade in filmer från andra flashfiler än dem vi arbetade i. Vi fick även ställa in koordinaterna för att andra objekt på vår flashscen inte skulle hamna under och bli osynliga.

I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som våran scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?

Det var nödvändigt att anpassa popup rutan till index-filens storlek för att det var där pop-up rutan skulle ligga. Hade haft samma storlek som animationerna så hade den också anpassat höjden och bredden efter deras storlek och fått fel placering i filen.

Inga kommentarer: